Amikor belépünk egy szobába, találkozunk valakivel az utcán, vagy a dugóban ülve tekintetünk egy plakátra téved, az első benyomást a színek teszik ránk. Sokszor ezt nem is tudatosítjuk, de a sárga gyerekszobától mosolyra fakadunk, a piros női ruha odavonzza tekintetünket, a narancssárga hátterű plakát pedig felkelti figyelmünket. Walt Disney szavaival:" a színek csodálatos világában élünk".

A tavasz beköszöntével a természet legfrissebb színeivel ajándékoz meg minket. Ezt követi a nyár, amikor egyre több virág nyílik, a ragyogó napsugár pedig beborítja fényével a tájat. Ki vitatná, hogy ilyenkor mi magunk is jókedvűbbek, 'színesebbek' vagyunk? A színek hatását az emberre tudományos vizsgálatok is leírják, számtalan tanulmány született már e témában. Mi azonban maradjunk csupán a színek mindennapi szerepénél, hiszen ha belegondolunk, mindnyájan tudnánk legalább egy esetet mesélni, amikor egy szín volt a főszereplő személyes életünk egyik epizódjában.De ha mégsem, gondoljunk csak bizonyos márkák logóira. Még ha fekete-fehér filmen látnánk is, nem jutna-e eszünkbe a Coca -Cola feliratról a piros szín?És lehetne folytatni a sort. Megtanultuk tehát a természettől a színek használatát, hiszen nem véletlenül festjük más színre a lakás falait, kárpitoztatjuk át az ülőgarnitúrát, vagy cseréljük barna ruhánkat almazöldre...Hogy egy-egy színnek milyen a hatása és hogyan használhatjuk tudatosan mindennapjaink színesítésére, arról következő írásainkban olvashatnak.


A tenger színeA kék árnyalatai közül a tengerészkék az, amelyik a hűség és megbízhatóság képviselője - ezt mutatja az angol 'true blue friend' ('igaz-kék barát') kifejezés is. A politikusok sem véletlenül részesítik előnyben a  sötétkék öltönyt - különösen választások idején - , melyikük ne akarna megbízhatónak tűnni? Tiszteletet parancsoló hangulata miatt  a ruhatervezők is gyakran ebben a színben képzelik el a 'komoly' egyenruhákat.A 'kékvérű' kifejezés Spanyolországból származik, magas szociális státuszt, stabilitást, méltóságot sugall. Az ősi Egyiptomban a kéklő erek királyi vért jelentettek, a tehetős nők körében divat volt kék festékkel hangsúlyozni az ereket a lábon.A kék szín a teret tágasabbá varázsolja, ahol az idő múlása is lassabbnak tűnhet.A lakberendezésben  sötétebb árnyalata komoly atmoszférát, míg a világoskék könnyedebb hangulatot eredményez. Az emberi kreativitásra is jó hatással van a kék színű környezet, és azt is tapasztalták, hogy kék falú edzőteremben még a súlyemelők is jobb eredményeket értek el. Végül ne feledjük: az asztronauták szerint (és ma már a műhold-felvételek jóvoltából erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk) a világűrből nézve Földünk is ebben a misztikus színben pompázik!


A szenvedély színeA matador vörös köpenye egy kisebb színjáték része, hiszen a bika színvak, ezért nem a színre, hanem a mozgásra 'ugrik'. A közönség élményéhez mégis sokat hozzáad a vörös szín életteli energiája - hogy a vért már ne is említsük.A piros szín a fentinél békésebb helyzetekben is drámaian tud hatni, mert érzelmi és pszichés asszociációja a veszély, izgalom, szenvedély, erő, agresszió és siker. Környezetéből kiemelkedve odavonzza a tekintetet, és hosszasabb szemlélés esetén pulzusgyorsulást és vérnyomásemelkedést is okozhat. Az idegrendszerre gyakorolt erős hatása miatt nyugtalanságot és gyors cselekvési kényszert válthat ki - a kaszinókban előszeretettel használt piros fény lehet, hogy szándékosan próbálja nagyobb tétekre és kockázatosabb fogadásokra késztetni a játékosokat? (A Las Vegasba járók jó, ha ügyelnek erre...)A vörös az energia, a bátorság és a tetterő színe is egyben. Politikusok - különösen választási vitákban - gyakran viselnek piros nyakkendőt, hiszen ez a szín marad meg legjobban emlékezetünkben. Egy nő piros ruhában ledérnek, de legalábbis extrovertáltnak tűnhet, egy biztos:  partnere szívét  jobban megdobogtatja, mint ha sötétszürkét viselne.Kínában a vörös a jó szerencsét reprezentálja, menyasszonyok is viselik, az újszülötteket pedig 'vörös tojás' ünnepséggel köszöntik. A feng shui tanácsadók ezzel a színnel javasolják elűzni a rossz energiákat a házból, de a lakásdíszítésben külön figyelmet érdemel: csak olyan helyiségekben javasolt használata, ahol aktív társasági életet szeretnénk ( nappali, étkező ), és ebben az esetben számítsunk a vendégek nagyobb étvágyára is. Jó választás olyan helyekre, ahol nem tartózkodunk huzamosan ( előszoba, vendég mosdó), egy piros gyerekszoba viszont lakója álmatlanságát is okozhatja.A piros nagyon kedvelt 'reklámszín' éppen szembetűnő volta és könnyű megjegyezhetősége miatt - a legismertebb világmárkák közül többnek alapszíne-, és  leggyakrabban fordul elő a nemzeti zászlók színei között.Meglepő azonban, hogy ez az a szín, amely először válik felismerhetetlenné alkonyatkor, nagy távolságból pedig nehezen látható.


A remény színeA zöld színről köztudott, hogy nyugtató hatású – még a természet is tudja, melyik színt használja, ha az emberek számára feloldódásra, pihenésre alkalmas helyet kíván biztosítani. Ki nem felejti el napi gondjait, amikor egy csendes erdő mélyén vagy egy selymes füvű réten sétálgathat? A zöld ezenkívül az élet és a fejlődés színe is.Nyugtató hatása abból  következik, hogy más színekkel ellentétben a zöld szín törés nélkül éri a retinát, ezért nem terheli meg a szemet. A zöld fénynek gyógyító és frissítő hatást is tulajdonítanak, egyes megfigyelések szerint pedig a zöld környezetben dolgozó emberek körében kevesebben szenvednek gyomorbántalmaktól.Relaxáló hatása annál inkább érvényesül, minél halványabb árnyalatban jelenik meg. Ezért festik a kórházak falát és gyakran a színházak és televízióstúdiók várakozó szobáinak falait is tengerzöldre – e helyeken egyformán nagy szükség van az ott tartózkodók nyugalmának megőrzésére.A zöld világszerte a biztonság színe is, lásd a ’szabad’ jelzést a forgalmi lámpák esetében. Érdekes adat, hogy a londoni Blackfriars hídról kevesebb öngyilkos ugrott le, amióta egy nyugtatóbb árnyalatú zöldre festették.A zöld szín árnyalattól függően különféle üzenetet közvetíthet. Az élénk zöld a tavaszt és a természetet juttatja eszünkbe és fiatalos, boldog hangulatot idéz. Az új élet és a növekedés színeként a termékenységet is szimbolizálja, ezért a reneszánsz alatt népszerű menyasszonyi ruha-szín volt. Ugyanakkor éretlenségre is utalhat (zöld gyümölcs, zöldfülű ember). A sötétzöld, ezzel ellentétben, az idős fák színe, mely a stabilitás és a gyarapodás fogalmát idézi fel. Nem csoda, hogy gyakran használatos ez a szín ügyvédi irodákban és pénzügyi intézetekben – ne felejtsük, hogy a pénz ’színe’ is a zöld…A lakásdíszítésben a zöld igen harmonikusan használható. Élénk árnyalatai ’behozzák’ a természetet a lakásba, és átmenetet biztosítanak a kinti és benti milliő között. Frissítő hatása következtében jól illik a konyha és az étkező tereibe, más helyiségekben élénk árnyalatai extravagáns stílust eredményeznek. A zöld a frissesség ,a tisztaság és az egészség érzetét kelti, ezért népszerű kozmetikai ,illetve bio és környezetbarát cikkek csomagolásánál. Mivel pedig a fanyar ízzel azonosítjuk, gyakran használatos ásványvíz és bor márkák logóiban. A végére csak egy kérdés maradt: honnan származik a féltékenységre használt ’zöld szemű szörny’ kifejezés?