Mi a szublimáció?

A szublimáció olyan halmazállapot-változás (fázisátalakulás), amelynél a szilárd halmazállapotú anyag átmegy gőzállapotba melegítés hatására anélkül, hogy közben folyékony állapotot venne fel. Energia (hő) kell a folyamat végbemenéséhez, ezért endoterm reakcióról beszélhetünk. forrás: Wikipedia.

A szublimációs nyomtatás

A speciális hőérzékeny festéket digitális tintasugaras nyomtatóval transzfer papírra nyomtatjuk. A papírtekercsek szélessége legfeljebb 160 cm (ebből a ténylegesen nyomtatható rész 158 cm), hossza maximum 500 m (75 gr/m2). A nyomtatás után, a papírról a minta szublimálás (hőkezelés) útján kerül az általában nyers színű, illetve fehér anyagra. Ezután a transzfer papírt és a megnyomni kívánt bútorszövetet betesszük a szublimációs gépbe, ami magas hőfokon (minimum 160) „rávasalja” a kívánt mintát, grafikát, fényképet a szövetre. A transzfer papíron lévő festék hőkezelés hatására beépül a poliészter textília molekuláiba. A szublimációs nyomtatás legnagyobb előnye bármely más textilnyomtatással ellentétben, hogy a festék magát az anyag szálait színezi meg, nem pedig az anyag felületét. Így ez a megfelelő kezelés mellett az egyik legtartósabb textilnyomtatási technológia.

Mire kell figyelni használatkor?

A szublimált textil addig marad éles, élénk és szép amíg újra nagy hőterhelés nem éri. Ekkor ugyanis ahogy hőpréseléskor befogadta a festéket, úgy újabb hőhatáskor ki is adhatja. Ezért a szublimált textileket sohase tegyük ki 60 foknál nagyobb hőmérsékletnek.

Mosás és tisztítás?

Moshatósága, színtartása kiemelkedő, azonban 40 foknál nagyobb mosási hőmérséklettől, vegykezeléstől, szárítógéptől és vasalótól kímélni kell. Garanciát nem vállalunk az ezekkel történő kezelések okozta fakulásra, minőségromlásra!

Nem végtelenített (rapportált) vagyis külön álló egyedi minták, grafikák és fényképek szublimációs nyomtatásánál figyelembe kell venni, hogy a magas hő hatására zsugorodhat 1-2 cm-t az alapanyag. Tehát a szabásminta megtervezésnél számolni kell ezzel.

 • A nyomtatott kép nem válik el az anyag felületétől
 • A festék eloszlása teljesen egyenletes az anyagon
 • A nyomat színei fotóminőségűek, élénkek, élethűek, ragyogóak
 • Színátmenetek is készíthetőek vele ( bár akár fényképek, grafikák, millio egy dolog aminek csak a képzeletünk szabhat határt )
 • A minta folyamatos, nincsenek illesztési csíkok, pontok
 • Kiemelkedő mosásállóság

Hátrányai:

 • A nyomat folyamatos napsütés hatására héhány hónap alatt halványodhat ( gondoljunk a foltos ruhára, azt is napra tesszük hogy halványodjon/eltünjön a folt. )
 • A papír és a textil közé kerülő szennyeződés, gyűrődés fehér foltot hagy
 • Csak szublimációra alkalmas anyagokra használható
 • Csak fehér/világos felület nyomtatható vele

Moshatósága, színtartása kiemelkedő, azonban 40 foknál nagyobb mosási hőmérséklettől, vegykezeléstől, szárítógéptől és vasalótól kímélni kell. (teszteltük már szárítógéppel, 90 fokon, vasalóval is textíliáinkat, inkább több mint kevesebb sikerrel, de garanciát nem vállalunk az ezekkel történő kezelések okozta fakulásra, minőségromlásra!)

A szublimációs nyomtatás legnagyobb előnye bármely más textilnyomtatással ellentétben, hogy a festék magát az anyag szálait színezi meg, nem pedig az anyag felületét. Így ez a (megfelelő kezelés mellett) valaha volt legtartósabb textilnyomtatási technológia.

A technológia A szublimációs nyomtatás lényege a hőérzékeny festék ( dye tinta ) használatán alapszik, amely hő ( minimum 160 °C ) és nyomás hatására az alapanyag szálainak részévé válik. Az általunk használt nagyformátumú szublimációs nyomtató elsősorban speciális transzfer papír felhasználásával dolgozik. A papíron szilárdra száradt festék részecskék gőzzé alakulva megtapadnak a szálak, hő hatására megpuhuló/megnyíló molekuláiban, így tökéletesen kitapinthatatlan a nyomat az anyagon.

A szublimációs nyomtatásra alkalmas kizárólag az a poliészter vagy kevert poliészter alapanyag, amely minimum 80%-ban tartalmaz poliésztert.

 • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
 • Aliquam tincidunt mauris eu risus.